Aarhus Universitets logo
JANUAR 2021 | TEMA
Kina har været præget af en række fødevareskandaler. Den mest opsigtsvækkende var mælkepulverskandalen i 2008, hvor der blev tilsat melamin i modermælkserstatning, hvilket betød, at titusindvis af børn blev syge og enkelte tilmed døde. Denne og lignende fødevareskandaler har betydet, at tilliden til fødevarer i Kina kan være forsvindende lille. Men det rejser samtidig et stort spørgsmål - hvad gør man i Kina med den usikre fødevaresituation, man står i? Det har lektor i antropologi, Anders Sybrandt Hansen, undersøgt.
Kinesiske forældre har ikke tillid til de kinesiske mejeriprodukter. Derfor får de familie og venner i udlandet til at sende produkter direkte fra supermarkedets hylder i Europa til Kina.
Det hurtigst voksende sociale medie i verden er en app ved navn TikTok. En app, der puster de amerikanske techgiganter i nakken. Hvor alle øvrige sociale medier som Facebook, Instagram og Snapchat er hjemmehørende i USA, har denne app hovedsæde i Beijing og har taget hele verden uden for Kina med storm, men er også selv kommet i politisk stormvejr. Andreas Lieberoth, adjunkt i pædagogisk psykologi ved DPU og forsker ved Interacting Minds Centre, giver her sit perspektiv på en af tidens mest downloadede apps.
Morgendagens kinesiske unge skal være entreprenante og innovative. Sådan lyder ambitionen hos den kinesiske regering, som har gjort det obligatorisk for alle landets højere læreanstalter at undervise i innovation. Men hvordan udruller man sådan en satsning til 30 millioner studerende? Det har ph.d.-studerende Naja Morell Hjortshøj sat sig for at undersøge.
Der findes kun ét universitet i Kina, hvor kinesere kan lære dansk. En såkaldt sendelektor fra Danmark underviser på Beijing Foreign Studies University. Mød Mads Lundegaard.
Se listen over forskere, der beskæftiger sig med Kina
Hvad laver kinesere i deres fritid? Gæt med og bliv klogere.
Hvordan påvirker den kinesiske mediecensur landets yngre borgere? Det afdækker ph.d.-studerende Rui Xu fra Aarhus Universitet i sit forskningsprojekt, som tager udgangspunkt i vestlige tv-serier – og en målgruppe, der ikke lader sig kyse af staten.
Find flere facts om Kina
在丹麦奥胡斯大学学习艺术、文化和人文