Aarhus Universitets logo
NOVEMBER 2022 | TEMA
Snart udkommer en ny dansk fodboldsang op til VM i Qatar. Anmeldere og fans venter i spænding. Bliver den det nye hit, der kan overgå Re-Sepp-Ten? Lektor Charlotte Rørdam, der forsker i fællessangstraditioner giver sit bud på, hvorfor Re-Sepp-Ten stadig er blandt de mest foretrukne hos mange danskere, selv om nye kunstnere melder sig på banen.
Når millioner af fans i den kommende tid begejstres over VM i fodbold, sker det med flere ritualer, der ligner dem fra troslivet. Men er det rimeligt at tale om fodbold som en moderne religion? Det spørgsmål har lektor i religionsvidenskab på Arts, Marianne Qvortrup Fibiger, undersøgt.
Man kan ikke sige VM i Qatar uden også at forholde sig til bagsiden af medaljen. Brud på menneskerettigheder, manglende arbejderrettigheder, dødsfald blandt migrantarbejderne i forbindelse med opførelsen af VM-stadioner, diskrimination af kvinder og manglende rettigheder for homoseksuelle er blandt de kritikpunkter, værtslandet skal stå på mål for. Men hvad er det for en kultur og religion, der ligger bag ved værtsnationen, og hvordan kommer den til udtryk, når vi diskuterer menneskerettigheder?
Det ligger måske ikke lige til højrepoten, men vi gør forsøget alligevel. Vi har stillet en af vores dygtige forskere, der ud over at være inkarneret fodboldnørd også er særdeles velbevandret i den europæiske filosofis historie, følgende spørgsmål: Hvordan ville filosofiens all star fodboldhold se ud, hvis du skulle sætte holdet op til VM? Bliv klogere her, når lektor i Idéhistorie, Casper Andersen, begrunder sin ultimative 3-5-2-formation.
Se vores liste af eksperter i emner relateret til VM i fodbold
Test din viden om VM